Πέμπτη, Δεκεμβρίου 25, 2008

Τα μέσα αποθήκευσης και εγώ…

Από τα μόνιμα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζω ως εργαζόμενος στον χώρο της πληροφορικής είναι, να έχω την μεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα που μπορώ, να καταλαμβάνει τον μικρότερο χώρο που είναι δυνατόν ώστε να μπορεί να μεταφέρεται, και φυσικά τα αποθηκευτικά μέσα που χρησιμοποιώ να είναι όσο πιο γρήγορα ώστε να έχω επιδόσεις στον υπολογιστή μου. Περιττό να πω ότι, ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω, πρέπει να υπάρχει και λογικό κόστος...

Αφορμή για όλη αυτή την αναφορά στάθηκε η πρόσφατη αγορά ενός SSD δίσκου, του ExpressCard/34 SSD 32GB (TS32GSSD34E-M) από την Transcend. Σκοπός τη αγοράς ήταν ένας πολύ γρήγορο μέσο, μιας και τον τελευταίο καιρό το vitual machine, που χρησιμοποιώ καθημερινά για ανάπτυξη έχει γίνει αργό. Το κόστος της αγοράς από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το e-Bay έφτασε τα €70.

Μετά από την εγκατάσταση του εν λόγω προϊόντος, η πρώτη μου δουλειά ήταν να μεταφέρω το virtual machine μου εκεί και να δοκιμάσω την ταχύτητά του. Τα αποτελέσματα της χρήσης ήταν αποκαρδιωτικά – πιο αργό από προηγουμένως - και έτσι αναγκάστηκα να κάνω benchmarks στο σύστημά μου να δω τι πραγματικά γίνεται...

Για τις μετρήσεις μου χρησιμοποίησα το HD Tune Pro, και το χρησιμοποίησα να κάνω benchmarks για στους δίσκους μου. Πρώτη μου δουλειά ήταν να ελέγξω τον εσωτερικό δίσκο του φορητού μου. Ο δίσκος που υπάρχει αυτή τη στιγμή εγκατεστημένος, είναι ένας Seagate Momentus 5400.3 160 GB SATA (ST9160821AS).

Μετρήσεις για τον Seagate Momentus 5400.3 160 GB SATA:

clip_image002

Δεν μπορώ να πω ότι είναι άσχημες οι μετρήσεις του δίσκου, για την εποχή που είχε αγοραστεί (Νοέμβριος 2006) και είναι σχεδόν ίδιες με αυτές που βρήκα στην σελίδα με τις μαζεμένες μετρήσεις στο site του HD Tune Pro.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο δίσκος παίζει σε UDMA 7 - SATA I, και προσπαθεί να κάνει ότι καλύτερο. Συγκρίνοντας με άλλες μετρήσεις που έχει στην ίδια σελίδα, πιστεύω άμα είχα δίσκο στα 7200rpm, λογικά, θα είχα maximum transfer rate πάνω από τα 60ΜΒ/sec. Θα είχα μια σημαντική αύξηση την απόδοση, του μεγέθους 25%.

Παίρνοντας θάρρος από τις παραπάνω μετρήσεις επανέλαβα το benchmark στον SSD δίσκο της Transcend.

clip_image004

Η ταχύτητά του είναι κάτω από το μισό του εσωτερικού σκληρού δίσκου, και δεν μπορώ να πω ότι είμαι χαρούμενος με το αποτέλεσμα. Αν είχα δώσει πάνω από €70, πραγματικά θα είχα πετάξει τα λεφτά μου, λαμβανομένου υπόψη ότι κάπου εκεί είναι το κόστος ενός USB Flash Stick μεγέθους 32GB. Αντιστοιχούμενα με τα benchmarks που δίνονται για τους SSD δίσκους με SATA interface από την ίδια την Transcend, με ταχύτητες μεταφοράς στα μεγέθη 148MB/sec και 163MB/sec, μόνο SSD δίσκος δεν αξίζει να λέγεται αυτή η συσκευή.

Απογοητευμένος, έκανα το ίδιο benchmark στο Crucial 4GB Gizmo! Plus USB Flash drive που είχα αγοράσει πέρυσι (Ιούνιος 2007) για το χρησιμοποιήσω με το ReadyBoost των Vista.

clip_image006

Δεν αντέχω να πω, ότι οι μετρήσεις του Crucial USB Flash είναι ακριβώς οι ίδιες, αν όχι λίγο καλύτερες, από αυτές του Transcend SSD, με κύρια διαφορά μεταξύ τους, μόνο στη χωρητικότητα του καθενός. Το μόνο που φαίνεται ότι πραγματικά κέρδισα από την εν λόγω αγορά, είναι ότι εκμεταλλεύτηκα το Express32 card slot του υπολογιστή μου και μπορώ να έχω μόνιμα επάνω το Transcend SDD για να έχω ενεργοποιημένο το ReadyBoost.

H απογοήτευση μου αυξήθηκε ακόμα περισσότερο από την τρίτη μέτρηση, και έτσι επανέλαβα το benchmark για τέταρτη φορά. Αυτή τη φορά το benchmark έγινε στον εξωτερικό USB 2.0 δίσκο My Passport™ Essential™ 320GB της Western Digital.

clip_image008

H έκπληξη της τελευταίας μέτρησης είναι ότι το My Passport USB disk έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το Crucial USB drive! Χαίρομαι που έχω 3 My Passport 320GB αυτή τη στιγμή, και σε σχέση με τα προηγούμενα, λαμβανομένου υπόψη ότι το κόστος καθενός My Passport 320GB USB disk είναι κάτω από €90 πλέον, αποτελούν την καλύτερη αγορά αυτή τη στιγμή για αποθηκευτικό μέσο με επιδόσεις σε χαμηλότερο κόστος...