Αυτή η δημοσίευση την έχω καθυστερήσει όσο καμιά άλλη. Την είχα ξεκινήσει μια βδομάδα μετά την σχετική δημοσίευση πως μπορεί κάποιος να "μετρήσει" το weblog του, αλλά μόλις βρήκα τον χρόνο να την ολοκληρώσω.
Συνεχίζοντας την αναφορά μου από εκεί που την είχα αφήσει, θεωρείται απαραίτητο για να έχει κάποιος επισκέψεις στο weblog του, πρέπει να το κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό του Internet. Εδώ έρχονται να βοηθήσουν τα sites που κάνουν aggregate (συναθροίζουν) δημοσιεύσεις από διάφορα weblogs, που είναι γνωστά με το όνομα "social bookmarking sites".
Sites όπως το del.icio.us, το Simpy, το Furl, και το Stumbleupon ήταν τα πρώτα που έκαναν λίστες από συνδέσμους σε σελίδες δημοσιευμένες στο Internet και κατηγοριοποιώντας αυτές, είτε σε σχέση με το θέμα τους, είτε με tags (λέξεις κλειδιά - ετικέτες). Ακολούθησαν τα νεότερα Ma.gnolia και Diigo, και αργότερα τα Digg, reddit, και Newsvine. Δυστυχώς τα παραπάνω sites, αν και δέχονται bookmarks από weblogs στα ελληνικά, δεν είναι και ιδιαίτερα φιλικά προς την ελληνική γλώσσα.
Αυτό το κενό έρχονται να καλύψουν τα ελληνικά social bookmarking sites. Αν και παλαιότερα η χρήση τους δεν ήταν και τόσο διαδεδομένη, τον τελευταίο καιρό, φαίνεται ότι οι έλληνες χρήστες τα προτιμούν για να προβάλουν περιεχόμενο που θεωρούν αξιόλογο. Δικτυακοί τόποι όπως τα Baza.gr, BlogSpace, BobIt, Buzz, Cull, DigMe, KickIt.gr, και το νεότερο Freestuff Bookmarks είναι αρκετά δημοφιλή στο ευρύ Ελληνικό κοινό. Ένα διαφορετικό social bookmarking site, ως προς τον σκοπό που θέλει να υπηρετήσει, είναι το ForaCamp.gr. Σκοπός του είναι να προωθήσει περιεχόμενο που βρίσκεται μέσα στις ελληνικές on-line κοινότητες και τα events που αυτές διοργανώνουν.
Μέσα από τις σελίδες του, κάθε bookmarking site, προσφέρει την δυνατότητα να υποβάλλει ένας χρήστης bookmarks προς υπάρχουσες δημοσιεύσεις/σελίδες στο Internet. Ήδη από καιρό, οι περισσότερες εφαρμογές weblog engine, παρέχουν την αυτοματοποίηση της υποβολής bookmarks προς τα social bookmarking sites. Παράλληλα, τα ίδια τα social bookmarking sites, παρέχουν έτοιμο τον απαραίτητο JavaScript κώδικα, που μπορεί κάποιος να ενσωματώσει στις δημοσιεύσεις του, για να παρέχει την ευκολία στην υποβολή bookmarks, στους αναγνώστες του weblog του.
Τι γίνεται όμως με τα RSS feeds, που περισσότεροι χρήστες τα παρακολουθούν ώστε να ενημερώνονται έγκαιρα; Δεν θα ήταν πολύ βολικό, αν τα έτοιμα links για τα bookmarking sites υπήρχαν και μέσα σε αυτά και οι χρήστες μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν μέσα από τον RSS feed reader του; Η λύση που συχνά καταφεύγουν οι δημιουργοί, είναι να προσθέτουν τέτοια links μόνιμα μέσα στις δημοσιεύσεις τους. Αλλά αυτή η λύση δεν είναι και η καλύτερη, γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας στατιστικών χρήσης αυτών των links.
Το FeedBurner, για ακόμη μια φορά, φαίνεται να πρωτοπορεί και σε αυτό το σημείο, μιας και έχει το μηχανισμό FeedFlares, που προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Παράλληλα υπάρχει και δυνατότητα επέκτασή του μηχανισμού, ώστε να κάποιος να φτιάξει και τα δικά του FeedFlares, και να τα ενσωματώσει στα feeds του, που διαχειρίζεται μέσα από το FeedBurner. Μέσα στο Control Panel, στην σελίδα των FeedFlares, στο κάτω μέρος υπάρχει η δυνατότητα να προσθέσετε links προς τα δικά σας FeedFlares.
Έχω δημιουργήσει custom FeedFlares για όλα τα ελληνικά bookmarking sites που γνωρίζω, και ήδη τα έχω ενσωματώσει σε RSS feeds που δημοσιεύω μέσα από το FeedBurner. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να τα χρησιμοποιήσει μέσα από δικά του RSS Feeds, παραθέτω τα links προς αυτά:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου