Κυριακή, Ιανουαρίου 11, 2009

Πανοράματα

Σχεδόν κάθε φορά που βλέπω μια σελίδα στο Internet που περιέχει διαδραστικό φωτογραφικό πανόραμα, σταματάω και χαζεύω, λες και είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο. Σχεδόν πάντα με εκνευρίζει το γεγονός ότι θα πρέπει να εγκαταστήσω ένα «fat client» για να μπορέσω να το δω. Σε άλλες περιπτώσεις που ο viewer είναι σε Adobe Flash, προσπαθώ πάντα να βρω τι είδους περιεχομένου παίζει ο player και πως μπορεί να δημιουργηθεί τέτοιο περιεχόμενο.

Αυτή τη φορά η αφορμή ήταν ένα link που έλαβα στο e-mail μου - η παρουσίαση του εσωτερικού μιας Ferrari Scuderia Spider 16M: <http://www.ferrariworld.com/events/ss16m/virtualtour/eng/index.htm>.

Δεν είμαι από τους φανατικότερους φανατικούς των αυτοκινήτων, αλλά αυτό που μου κίνησε την περιέργεια ήταν πόσο εύκολα ή δύσκολα φτιάχτηκε κάτι τέτοιο. Το πραγματικά ωραίο σε αυτή τη περίπτωση είναι ότι ο player είναι σε Adobe Flash, που δεν κατάλαβα καν ότι είχα εγκαταστήσει στον υπολογιστή μου, γεγονός που είναι πολυ καλή εμπειρία για τον τελικό χρήστη.

Ψάχνοντας στο Internet βρήκα το site του flash panorama player <http://flashpanoramas.com/player/>, όπου μπορεί να αγοραστεί σε αρκετά φτηνή τιμή – στα 40€. Βέβαια, ο flash panorama player είναι η λύση στο μισό πρόβλημα, το άλλο μισό της λύσης είναι να φτιαχτεί το περιεχόμενο που θα χρησιμοποιεί.

Η αναζήτησή μου για τι περιεχόμενο παίζει αυτός ο player συνεχίστηκε και βρήκα ότι ο flash panorame player παίζει «equirectangular images» ή «image cubes», formats που δεν παράγονται από φωτογραφικές μηχανές, αλλά φτιάχνονται από σύνθεση εικόνων. Ψάχνοντας για περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω formats, ανακάλυψα ότι υπάρχει μια σειρά από Open Source προγράμματα που φτιάχνουν περιεχόμενο σε αυτά τα formats <http://panospace.wordpress.com/2008/03/17/google-summer-of-code-2008/>.

Από τα προγράμματα που αναφέρονται στην δημοσίευση κατέβασα και δοκίμασα το Hugin <http://hugin.sourceforge.net/>. Έχει δικό του installer, που το κάνει εύκολο στην εγκατάσταση. Στην προσπάθεια να φτιάξω κάτι στα γρήγορα, από μια «συνεχόμενη σειρά» φωτογραφιών δεν είχα κάποιο πρόβλημα στο να καταλάβω την ροή εργασίας. Αυτό που φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία, και φάνηκε από την σύντομη εμπειρία μου στην χρήση του προγράμματος, είναι να ξέρεις με τι διαφορά γωνίας έχουν παρθεί οι φωτογραφίες. Είναι σημαντικό για να μπορεί να τις βάλει στην σειρά και να μετατρέψει την προβολή τους.

Μέσα στο site του προγράμματος υπάρχει περιοχή «Tutorials», αλλά άξιες αναφοράς είναι και οι περιοχές «Tech» και «Links» - μέσα από τις σελίδες της πρώτης μπορείς να έχεις πρόσβαση σε περισσότερη «έτοιμη εμπειρία» για το τι ακριβώς χρειάζεται, όσο από hardware, όσο και από software, όσο και τι θα πρέπει να προσέξει κάποιος περισσότερο για την καλύτερη χρήση του προγράμματος. Θα μείνω λίγο παραπάνω στην περιοχή «Tech» που περιγράφει πως δουλεύει αυτή η τεχνολογία, καθώς και στην σελίδα «Links» που έχει αρκετούς συνδέσμους για προγράμματα που μπορούν να λύσουν προβλήματα που θα παρουσιαστούν κατά την δημιουργία περιεχομένου. Από τους συνδέσμους που υπάρχουν ξεχωρίζει αυτός του Pano(rama) Tools Wiki <http://wiki.panotools.org/> που θα ήταν ωραίο θα είναι να το «ξεφυλλίσει» κάποιος αν θέλει μια πιο σφαιρική γνώση στα πανοράματα και στο πως μπορούν να δημιουργηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: