Καινούργια τηλεφωνική συσκευή, καινούργιες συνήθειες και πάθη. Όχι, προς Θεού η νέα συσκευή (Nokia N82) δεν έχει κάποιο πρόβλημα - μα κανένα. Όλα δουλεύουν άψογα, και ενώ πίστευα ότι θα υπήρχε θέμα με την κατανάλωση της συσκευής, θα πρέπει να ομολογήσω ότι και σε αυτό τον τομέα είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος.
Σε σχέση με την παλαιότερη συσκευή που είχα (Nokia N73), οι καινούργιες υπηρεσίες που προσφέρει η συσκευή είναι ο ενσωματωμένος GPS δέκτης και η υποστήριξη Wi-Fi. Υπάρχουν βέβαια και πολλές άλλες βελτιώσεις στη χρηστικότητα, συγκρίνοντας με την προηγούμενη μου συσκευή, με σημαντικότερη την ύπαρξη γυροσκοπικού μηχανισμού, που επιτρέπει την αυτόματη αλλαγή της οθόνης από κάθετη προβολή σε οριζόντια, δίνοντας πλάτος στο χώρο προβολής σε εφαρμογές που τον χρειάζονται.
Το Nokia N82 έχει υποστήριξη A-GPS. Αυτό ήταν το πρώτο χαρακτηριστικό που ήθελα να χρησιμοποιήσω όσο το δυνατόν περισσότερο. Η εφαρμογή Nokia Maps που έρχεται μαζί με τον τηλέφωνο είναι έκδοση v1.x. Την εφαρμογή την δοκιμάσει και το προηγούμενο μου τηλέφωνο με εξωτερική GPS συσκευή, οπότε ξέροντας τις υπηρεσίες που παρέχει, δεν δίστασα να αναβαθμίσω την εφαρμογή στην έκδοση v2.x. Οι διαφορές στην εφαρμογή είναι αισθητές, με πιο σημαντική από όλες πιθανώς τη δυνατότητα προβολής χάρτη από δορυφόρο κάτω από το τρέχον στίγμα που είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αν βέβαια διαθέτετε σύνδεση στο Internet.
Από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα της εφαρμογής, κατά την άποψη μου, είναι η μη παροχή υποστήριξης από κάποια υπηρεσία, για να μπορεί κάποιος να κάνει upload τη θέση του στο Internet και να είναι διαθέσιμη σε όλους. Ακόμη δεν υπάρχει δυνατότητα για καταγραφή διαδοχικών θέσεων – πορεία - και μετά να μπορεί να γίνει προβολή επάνω σε χάρτη. Πραγματικά ήθελα να έχω αυτές τις ευκολίες και έτσι άρχισα να ψάχνω για εφαρμογές που θα παρείχαν αυτές τις υπηρεσίες.
Πρώτη εφαρμογή που δοκίμασα ήταν το FindMe. Στο FindMe το ανακάλυψα μέσα από το Facebook. Η εφαρμογή επιτρέπει να γίνει γεωγραφικός προσδιορισμός του κατόχου μιας συσκευής χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας – δεν απαιτείται GPS. Κάνοντας συσχέτιση του κωδικού μιας κεραίας με μια ετικέτα (tagging), ο χρήστης προσδιορίζει την θέση του. Η εφαρμογή ενεργοποιείται και μπορεί να τρέχει στο background. Όταν ο κάτοχος της συσκευής μετακινείται, η εφαρμογή ενεργοποιείται με κάθε αλλαγή κεραίας, και χρησιμοποιεί την σύνδεση της συσκευής με το Internet, ώστε να ανανεώσει το status του χρήστη στο λογαριασμό του στο Facebook με την ήδη συσχετισμένη ετικέτα.
Το δυνατό σημείο της εφαρμογής είναι ότι δεν απαιτεί GPS, και υπάρχει έκδοσή της για σχεδόν κάθε platform που χρησιμοποιείται από smartphone. Μπορεί κάποιος να επιτύχει ένα καλό ιστορικό στα status updates του στο Facebook, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις στην εφαρμογή. Μερικές φορές η εφαρμογή μπερδεύεται και κολλάει – πιθανώς φταίει η χρήση διαφορετικής σύνδεσης στο Internet από άλλες εφαρμογές που τρέχουν παράλληλα με αυτή, στην περίπτωσή μου. Ή εφαρμογή προσφέρει και άλλες υπηρεσίες, όπως να δείτε που είναι οι γνωστοί σας αυτή τη στιγμή, αν βρίσκονται κάποιοι κοντά σας. Προσωπικά θα ήθελα να είχα την δυνατότητα να περάσω status updates σε κάποια υπηρεσία micro-blogging (Twitter, Jaiku, κτλ) και όχι το Facebook, μιας και θα ταίριαζε καλύτερα στο ύφος της πληροφορίας...
Η δεύτερη εφαρμογή που δοκίμασα ήταν το PhoneLocator. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί το δέκτη GPS για να προσδιορίσει την γεωγραφική θέση της συσκευής. Η εφαρμογή τρέχει σαν υπηρεσία, είτε στο background. Όταν η εφαρμογή υπολογίσει κίνηση, ενημερώνει την υπηρεσία PhoneLocator μέσω Internet για την νέα γεωγραφική σας θέση. Ο χρήστης κάνοντας έναρξη/παύση της αναμέτρησης της θέσης του, χωρίζει τα set των διαδοχικών θέσεών του σαν διαδρομές που έχει εκτελέσει.
Η εφαρμογή προορίζεται για συσκευές που τρέχουν Symbian λειτουργικό και διαθέτουν ενσωματωμένο ή εξωτερικό δέκτη GPS. Υπάρχουν επιλογές στην εφαρμογή για να ελέγξετε το ρυθμό ανανέωσης της θέσης, του όγκου και της συχνότητας των δεδομένων που θα αποστέλλονται μέσω Internet. Ακόμα αν θέλετε τα δεδομένα που δημοσιεύετε να είναι ορατά από όλους. Όταν η εφαρμογή εκτελείται σαν υπηρεσία δεν φαίνεται στα tasks που τρέχουν στο τηλέφωνο – αυτό το έμαθα με τον σκληρό τρόπο. Κάποια στιγμή είχα ξεχάσει την εφαρμογή να κάνει αναμέτρηση και μετά από 8 ώρες σε περιβάλλον χαμηλής ποιότητας ή καθόλου δικτύου, είχα χάσει τη μισή μπαταρία και δεν μπορούσα να εξηγήσω γιατί η συσκευή προσπαθούσε μόνιμα να συνδεθεί στο Internet, αφού δεν έβλεπα να τρέχει κάποια εφαρμογή στα tasks της συσκευής. Μέσα από το web site της εφαρμογής μπορείτε να δείτε επάνω σε χάρτη της επιλογή σας (Google Maps, Live Maps, Yahoo Maps) τις διαδρομές σας, αλλά και με την χρήση του Google Earth plug-in. Μόνο μελανό σημείο, ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για να μπορέσετε να αποθηκεύσετε κάπως τις διαδρομές σας για μελλοντική ή χρήση από άλλες εφαρμογές.
Η τρίτη εφαρμογή που δοκίμασα να χρησιμοποιήσω ήταν το GPSed. Η λειτουργία της είναι παρόμοια με αυτή του PhoneLocator, αλλά η εφαρμογή μπορεί να τρέχει σχεδόν σε οποιαδήποτε συσκευή, οποιουδήποτε κατασκευαστή αλλά και Blackberry. Μου στάθηκε αδύνατο να κάνω set-up την εφαρμογή ώστε να δει το ενσωματωμένο GPS του N82. Το web site της υπηρεσίας είναι παρόμοιο με αυτό του PhoneLocator, αλλά έχει έξτρα δυνατότητες όπως να μπορεί κάποιος να κάνει upload αρχεία με έτοιμες δικές του διαδρομές αν είναι σε μορφή GPX, KML και το native format της εφαρμογής GPSed.
2 σχόλια:
Ενα τηλέφωνο της προκοπής με windows mobile πότε θα πάρεις?
Σοβαρά δεν ξέρω! Η HTC δεν έχει κατορθώσει να με πείσει με τις συσκευές που βγάζει. Περιμένω μπας και κάνει κάτι η Samsung, αλλά και αυτή το γυρνάει σε Symbian σιγά-σιγά (βλ. Samsung INNOV8 (i8510))
Δημοσίευση σχολίου